Yrttiöljy purkissa

Öljyähän voi valmistaa tosi monella tavalla, joista mikään tuskin on ”se yksi ainoa ja oikea.” Tämä on helpoimmasta ja vähähajuisimmasta päästä, vaikka ei kokonaan hajuton. 


Pistä kuivat yrtit puhtaaseen lasiseen säilykepurkkiin. Jos haluat välttää hajuja, pidä kansi kiinni.  Uunissa decarb - n. 110 astetta, 30-35 minuuttia. Avaa kansi kerran n. puolessa välissä, samalla voit ravistaa purkkia / sekoittaa yrttejä, niin ne kuumenevat tasaisemmin. 


Ota yrttipurkki uunista, tilsi hieman pienemmäksi saksilla. Kaada esim. oliiviöljyä päälle, kunnes kaikki kasviaines on rasvan alla. Painele tarvittaessa lusikalla kasaan. 


Laita lämpö n. 90 asteeseen - jos sinulla on lämpömittari, pidä lämpö alle sadassa asteessa, kuitenkin vähintään 80 asteessa. Pistä purkki öljyineen uuniin kolmeksi tunniksi. Halutessasi voit sekoittaa kerran välissä. Kansi voi olla kiinni (estää hajuja) tai raollaan. Kiinni oleva kansi lukittuu paikoilleen purkin jäähtyessä. 


Suodatus. Kun öljy on jäähtynyt, se kannattaa suodattaa kahdesti. Käytä ruskeaa kahvisuodatinta, tai puhdasta puuvillakangasta. 


Ensimmäinen suodatus: Puhtain käsin paina, purista, väännä joka tippa öljyä talteen, jonka saat. Käytä apuna siivilää, suppiloa tms johon laitat suodattimen, ja öljy pääsee valumaan puhtaaseen astiaan. 


Kaada vielä kerran suodatettu öljy uudelleen puhtaan suodattimen läpi, tällä kertaa painovoimaisesti ja puristelematta. Näin saat joka tipan talteen, puristamalla läpi tulevan kasviaineksen määrä vähenee, ja öljysi säilyy hyvälaatuisena pidempään. 


Unohtuikohan jotain? Säilyvyys riippuu öljystäsi, jääkaapissa 3-6kk, huoneenlämmössä 1-2kk. Öljy voi säilyä käyttökelpoisena pidempäänkin, mutta laatu kärsii.


Kuvassa kasviainesta öljyssä lasipurkissa, korkkialustalla. Lähikuva.





Comments

Popular posts from this blog

Vegaaniset mokkapalat

Vegaanisalmiakki

Ruohorasva